Kaygı Bozuklukları Ve Yapılması Gerekenler
Kaygı dışsal bir gerekçeden ortaya çıktığında ve insanların günlük işlevselliğini engellemeye başladığında kaygı bozukluğu ortaya çıkar.
Kaygı bozuklukları nedenleri:
Kaygı bozukluğunun nedenini açıklayan birçok yaklaşım vardır. Bazıları genetik olduğunu bazıları kaygının fobiye döndüğünü bazıları da kaygı bozukluklarının kişinin dünyasındaki uygunsuz ve doğru olmayan inanç ve düşüncelerden dolayı ortaya çıktığını savunur.
Fobik bozukluk:
Fobik bozuklukta kaygı üreten bir uyaran vardır. Bu uyarana maruz kalmak panik atağa sebep olabilir.
Panik bozukluk:
Kaygı bozukluklarının bir diğer türüdür. Süresi değişen panik ataklar vardır. Panik bozukluk belirli bir uyarana sahip değildir. Semptomlar kişiden kişiye değişse de genellikle kişilerde kalp çarpıntısı, nefes darlığı ve terleme, baygınlık ve baş dönmesi olur. Kişiler panik duygularına neyin sebep olduğunu bilmezler.
Yaygın anksiyete bozukluğu:
Yaygın anksiyete bozukluğu olan kişiler uzun dönemli ve ısrarcı kaygı yaşamaktadır. Yaygın anksiyete bozukluğu olan kişilerde kontrol edilemeyen endişe vardır. Bazı insanlar tanımlanabilir sorunlar hakkında kontrol edilemeyen endişe duyarken bazı vakalarda nedenini belirleyemedikleri bir kaygı vardır.
Kişiler bu kaygılar yüzünden işlerine ve sosyal hayata odaklanamazlar. Bunlara ek olarak bu kişilere baş dönmesi, baş ağrısı, uykusuzluk gibi bazı semptomlar da eşlik edebilir.
Obsesif kompulsif bozukluk:
Obsesif kompulsif bozukluk obsesyon ve kompulsiyonlarla karakterize bir hastalıktır. Obsesyon, ısrarcı tekrarlayıcı düşünceleri kompulsiyon ise tuhaf ve mantıksız olan davranışların tekrarlanmasını ifade eder. Obsesif kompulsif bozukluğunda hastalar istenmeyen düşüncelerden rahatsızlık duyarlar ve bazı durumlarda tuhaf davranışları tekrarlamak isteyebilirler.