”Karpuzun İyisini Bir Görüşte Anlarım” Diyenlerin Bilmediği Yöntemler
Uğruna yazın yolu gözlenen, “kabuğu denize düşmeden” yazın geldiği anlaşılmayan, ayağın altına çekirdekleri yapışsa da ona duyulan sonsuz sevgiden bir damla bile kaybettirmeyen karpuz malum şu sıralar tüm tezgahlarda boy gösteriyor.
Biz de haklı olarak en sulu, en kan kırmızı, en lezzetli karpuzları soframıza davet etmek istiyor, kelek karpuzlarla bir daha yolumuz kesişmesin istiyoruz. Ancak “Seçmece, seçmece” diye satılan, her taliplisinin birer şaplak vurarak nasıl olduğunu anlamaya çalıştığı bu yaz müjdecisi karpuzların “iyisini anlamak” öyle her yiğidin de harcı değil.
Üzerinde örümcek ağına benzer çatlaklar olup olmadığını kontrol edin

Eğer karpuzda örümcek ağına benzeyen çatlaklar ve kahverengi noktalar varsa bu karpuzun büyürken arılar tarafından çokça ziyaret edildiğini işaret eder. Bu ziyaretler ne kadar çoksa karpuz da olgunlaştıkça o kadar lezzetli ve tatlı olur. Kısacası bu çatlaklar karpuzun ağızlara layık olduğunu gösterir.
Karpuzun alt bölgesinin ne kadar sarı olduğuna bakın
Karpuzun büyürken yere değdiği bölge yani alt bölümü ne kadar sarıysa o kadar lezzetlidir. Tam olgunlaşmış karpuzlarda bu sarı rengi görebilir, lezzetine doyamayabilirsiniz. Daha beyaza yakın olan karpuzlarda aynı lezzeti yakalayamazsınız.
Boyutuna dikkat edin
“Genelde karpuz ne kadar büyükse o kadar olgundur” diye bir inanış var. Ancak büyük karpuz her zaman iyi çıkar diye bir kaide yok. Aksine alacağınız karpuzun ne çok büyük, ne de çok küçük olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor. Ancak ister büyük, ister küçük olsun karpuz mutlaka boyutuna göre ağır olmalı. Bunu da unutmamak lazım.
Karpuzların da cinsiyeti var

Çoğu kişi bilmez ancak çiftçiler karpuzu “cinsiyetlerine göre” ayırt ederler. Uzun ve oval karpuzlar erkek olarak bilinirken yuvarlak karpuzlar dişi olarak adlandırılır. Erkek karpuzlar sulu, dişi karpuzlar ise tatlı olur.
Sapına bakmayı unutmayın
